Hoe bak je een goede steak?

De ene wil een goed doorbakken steak, de andere eet ‘m het liefst blue. Maar hoe bak je de steak nu precies naar jouw voorkeur? Beenhouwerij Moortgat helpt je graag verder met onderstaande tips. 

Leg een uurtje vooraf het vlees uit de vriezer. Dat is nodig om de steak al op kamertemperatuur te laten komen. Kruid de steak zeker wat bij alvorens je ‘m in de pan legt. En ook belangrijk: bak altijd met échte boter. Zo blijft het vlees lekker mals.

Blue

Je hoort het vlees kort en krachtig te bakken. Laat de steak vooraf tot in de kern op kamertemperatuur komen. Of verwarm hem tot ongeveer 40°C. Het is belangrijk dat het vlees zacht blijft aanvoelen. Wanneer je erop drukt, mag er geen sap uitkomen. De binnenzijde is rauw, maar wel warm. 

Saignant

De binnenzijde hoort bloederig en sappig te zijn. Het garen van de steak hoor je dus te beëindigen zodra er rosévocht aan het tweede bakoppervlak verschijnt. Doorgaans volstaat het om het vlees 90 tot 120 seconden aan iedere kant te bakken.

À point

Het vlees ziet binnenin wel roos, maar het mag niet meer bloederig zijn. Daarom hoor je de steak te bakken tot wanneer je bloeddruppeltjes aan het tweede bakoppervlak ziet. Bak het vlees 3 tot 4 minuten aan iedere kant. 

Bien cuit

Laat het vlees 5 minuten aan iedere kant bakken in de pan. Beide oppervlakken van de steak horen grijsbruin te zien. Ook mag er geen jus meer uit het vlees komen.